Crohn i colitis ulcerosa

La malaltia inflamatòria intestinal (MII) és una malaltia crònica que afecta l’aparell digestiu, que de moment no es pot curar, i que no és contagiosa. Incideix sobretot en joves i sovint afecta també als nens. L’edat d’inici és generalment entre els 15 i 25 anys, encara que hi ha persones que tenen els seus primers símptomes als 50-60 anys.

Els símptomes generals de les MII són els següents:

– Diarrea
– Anèmia i cansament
– Sagnat rectal i deposicions sanguinolentes
– Còlic i dolor abdominal
– Necessitat urgent d’anar al lavabo i/o incontinència fecal
– Febre variable

És molt important saber que a la MII s’alternen períodes d’activitat de la malaltia amb símptomes importants (fases de brots o crisis), amb altres períodes en què la malaltia s’atenua (fases de remissió).

En ocasions, es pot tenir un brot greu de la malaltia i pot caldre tractament hospitalari. En casos molt greus, pot ésser necessari extirpar, mitjançant cirurgia, les parts afectades de l’intestí. La cirurgia de vegades inclou la creació d’una ileostomía.

Desde fa anys, ja no es defineix com una malaltia rara en el món occidental, però sí que ho és en països en vies de desenvolupament.

Encara que de moment no hi ha cura per a aquestes malalties, els programes d’investigació i educació que existeixen en l’actualitat funcionen per a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones afectades.

La malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa són les principals malalties inflamatòries intestinals. Ambdues causen inflamació del tub digestiu, fet que pot causar dolor, diarrees i sagnat, però existeixen diferències entre elles.

Símptomes més freqüents en la malaltia de Crohn:

La malaltia de Crohn afecta més comunament el final de l’intestí prim (l’Ilión) i el principi de l’intestí gros (el còlon), encara que també pot afectar a qualsevol part del sistema digestiu. Totes les capes de l’intestí poden estar afectades, i pot haver-hi  parts sanes entre trams de l’intestí malalt.

Els símptomes més comuns de la Malaltia de Crohn són: moviments intestinals freqüents, diarrea, necessitat d’anar al lavabo amb freqüència, de vegades sagnat rectal, dolors abdominals pèrdua de gana, pèrdua de pes i febre. Durant els períodes de símptomes actius, els pacients també poden experimentar fatiga, dolors articulars, i possibles problemes cutanis.


Símptomes més freqüents en la Colitis Ulcerosa:

En contrast amb la malaltia de Crohn, la Colitis Ulcerosa limita la seva afectació únicament a les capes superficials (la mucosa) del còlon en una distribució més parella i contínua,  és a dir no hi ha àrees d’intestí normal entre les àrees d’intestí malalt. Els símptomes més comuns de la Colitis Ulcerosa 

Els símptomes més comuns de la Colitis Ulcerosa són dolor abdominal i diarrea sanguinolenta. La diarrea pot començar lentament o de sobte. Altres símptomes poden ser: pèrdua de la gana, pèrdua de pes, febre, fatiga, anèmia (que pot causar marejos o cansament). Addicionalment pot haver lesions a la pell, als ulls, o dolors a les articulacions.

És molt important saber que en les dues malalties els símptomes solen tenir tendència recidivant, és a dir, que alternen períodes d’activitat de la malaltia, en què el pacient es troba malament (fases que anomenem “brots”) amb altres en què la malaltia s’apaga (fases de remissió).

Les MII (CRohn i Colitis Ulcerosa) són una malalties cròniques, i de moment no presenten cura mèdica. En aquests casos l’objectiu és suprimir la resposta inflamatòria. Això permet que el teixit intestinal es curi i s’alleugin els símptomes. Una vegada que els símptomes són controlats, la teràpia mèdica és usada per fer menys freqüents els brots de la malaltia i poder mantenir els períodes de remissió, millorant així en general la qualitat de vida de les persones afectades.

Dades sobre la malaltia inflamatòria intestinal – MII:

Avui en dia, la MII afecta a 3 milions de persones a Europa i a més de 5 milions a tot el món. A l’estat espanyol la MII afecta a més de 150.000 persones, i a prop de 40.000 persones a Catalunya.

Nota important: Aquestes dades i informació general sobre la MII les proporcionem desde una associació de pacients amb l’objectiu de donar a conèixer la MII al públic general, però en cap cas es pot utilitzar aquest contingut informatiu de forma única com a diagnosi de pacients. Desde la nostra entitat sempre recomanem a les persones afectades de malalties que consultin el seu cas personalment amb el seu metge perquè pugui estudiar i valorar el seu cas en concret i oferir un acompanyament professional, una diagnosi i tractament personalitzat per a atendre les necessitats de cada persona.

En cas de voler obtenir més informació sobre la MII, recomanem la consulta de webs redactades per equips mèdics especialitzats i amb l’explicacions dirigides de forma específica per a pacients.

I com es coneixen les MII en altres idiomes?

Les malalties inflamatòries intestinals s’identifiquen amb diferents acrònims segons els següents idiomes:

  • MII (Malaltia Inflamatòria Intestinal) en català.
  • EII (Enfermedad Inflamatoria Intestinal) en castellà.
  • IBD (Inflammatory Bowel Disease) en anglès.
  • MICI (Maladies Inflammatoires Chroniques de l’Intestin)  en  francès.
  • MICI (Malattie Infiammatorie Croniche Intestinali) en italià.

MII pediàtrica

Presentació feta en la sessió de formació a monitors del Projecte Colònies per a pre i adolescents amb MII. Autors: Òscar Segarra i Montserrat Montraveta. 

MII pediàtrica – Òscar Segarra i Montserrat Montraveta – Sessió de formació a monitors del Projecte Colònies per a pre i adolescents amb MII. 2019

Documentació i ponències

Compartim en aquest espai algunes presentacions de ponències fetes als esdeveniments organitzats per ACCU Catalunya.

Mens sana a la MII – Anna Rodríguez, psicooncòloga de l’Institut Català d’Oncologia a Girona – Jornades MII de Girona, 2019.

Corpore sano a la MII – Oriol Miquel, adjunt del servei de Digestologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Membre de l’equip de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal IAS- ICS – Jornades MII de Girona, 2019.

…i la microbiota? – Jesús García-Gil, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Girona – Jornades MII de Girona, 2019.

Conseqüències no desitjades de les estratègies d’abordatge actual – Mireia Vila, adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta – Jornades MII de Girona, 2019.