Hotel d’Entitats de la Pau · Pere Vergés, 1, 9è 6a 08020 Barcelona

Tel. 93 314 20 62 / 655 16 96 54

[GTranslate]

L’impacte de les MII en la infància i l’adolescència

Les malalties inflamatòries intestinals (MII) inclouen un grup d’entitats clíniques caracteritzades per processos inflamatoris crònics que afecten de forma principal el tracte gastro-intestinal. Aquestes malalties inclouen principalment la Malaltia  de Crohn (MC),  la Colitis Ulcerosa (CU) i  la colitis indeterminada (CI). Estudis recents indiquen un augment d’incidència d’aquestes patologies en edat pediàtrica i en l’adolescència,  de manera  que,  actualment, un  25-30 % dels  casos de MII es diagnostiquen en aquesta franja d’edat. Saber-se afectat  d’una malaltia  crònica  produeix  un impacte  molt important  en la qualitat de vida dels nostres pacients. La infantesa i  l’adolescència són  uns períodes  de la vida on  els pacients son més vulnerables i  necessiten  de l’aprovació social  per créixer i  sentir-se  acceptats. Una malaltia  crònica i complexa com és la MII pot impactar de manera negativa en el desenvolupament  físic,  puberal, psíquic, emocional  i social dels nostres nois/es.

Els pacients que pateixen una MII han de seguir  controls mèdics  de manera regular. Sovint requereixen  ingressos  hospitalaris,  i poden necessitar també, en algun moment  de la seva  malaltia, intervencions quirúrgiques o pautes d’alimentació  especials (en alguns casos pot ser necessària  l’alimentació  de nutricions especifiques  a través d’una  sonda naso-gàstrica o  en ocasions  requerir  Nutrició Parenteral a través de via  intravenosa).  Per aconseguir  un correcte  control  de la inflamació  i mantenir  la malaltia  en remissió poden  ser necessaris  els tractament  anomenats  biològics, que generalment  s’administren  per via endovenosa (a l’hospital)  o per via subcutània  (a domicili). S’ha vist  que un  46% i  un 35%  dels pacients pediàtrics afectats de MC i CU,  respectivament,  requeriran aquest  tipus de  tractament  els primers 12 mesos  d’evolució de la  malaltia. És per tots aquest  motius  que  el  diagnòstic  d’una MII s’acompanya en moltes ocasions  de símptomes emocionals, com poden ser l’ansietat  i la depressió.

Un dels esculls més important que ens trobem sovint és donar sortida precisament a aquesta necessitat. Són imprescindibles l’existència d’unitats multidisciplinars que incloguin assistència i  suport psicològic,  amb l’objectiu  de realitzar  un bon acompanyament emocional  per poder afrontar la malaltia,  acceptar-la i  adaptar-se a ella.

Per una altra banda és imprescindible, també, establir un vincle amb l’escola  i/o institut a fi  de flexibilitzar i facilitar  l’accés al  bany,  adaptar-se a les visites mèdiques,  tractaments etc.. Un bon diàleg  entre  pares,  escola,  professionals  sanitaris i professionals  de la  salut mental  permetran acompanyar el nen/a i noi/noia  en el procés de diagnòstic i tractament de la  seva  malaltia.  Aquesta  comunicació és la pedra angular per a què el pacient  pugui  assumir la seva malaltia i millorar  la seva qualitat de vida, tant física com  afectiva/emocional.

És feina de tots que  els  nens i  adolescents  diagnosticats  d’una MII siguin capaços de portar una vida plena i normal,  malgrat estar afectats d’una malaltia crònica.

 

Montserrat Montraveta  Querol
Coordinadora de la Unitat de de l’aparell digestiu pediàtric de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti)