Aquest programa està pensat per a totes aquelles persones que per algun problema mèdic, no contagiós, necessiten utilitzar urgentment un lavabo.
ACCU Catalunya, Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya, reforça el desenvolupament del programa NO PUC ESPERAR!, assumint els nous reptes que es presenten després de la suspensió de l’Estat d’Alarma al nostre país.
Aquest programa està pensat per a totes aquelles persones que per algun problema mèdic, no contagiós, necessiten utilitzar urgentment un lavabo. Un dels problemes que més angoixa i preocupa els pacients afectats per una MII és la necessitat contínua, i a vegades imprevisible, d’haver d’anar al lavabo. Algunes persones veuen minvada la seva qualitat de vida per aquesta situació, ja que els costa sortir de casa o fer vida social per por de no trobar un lavabo accessible en el moment necessari.
Des d’ACCU Catalunya s’arriba a acords amb establiments i entitats públiques de tota Catalunya perquè autoritzin l’ús dels seus lavabos, de manera gratuïta i com més de pressa millor als portadors de les targetes NO PUC ESPERAR!.
En la web www.accucatalunya.cat i en l’aplicació per a mòbils es troben geolocalizados tots els lavabos adherits al programa NO PUC ESPERAR! i tota la informació del projecte.
Els establiments col·laboradors amb lavabos també es poden reconèixer fàcilment des del carrer perquè en un lloc visible des de l’exterior disposen de l’adhesiu identificatiu del programa NO PUC ESPERAR!.
A cada persona usuària del programa se li facilita una targeta identificativa, emesa per ACCU Catalunya i que els metges s’encarreguen de lliurar als pacients.
Com funciona?
ACCU Catalunya envia les targetes als hospitals col·laboradors perquè els metges de les Unitats EII i Serveis de l’Aparell Digestiu d’aquests hospitals puguin lliurar targetes als pacients que considerin que les necessiten.
Les targetes no són nominals, però sí que estan numerades per a seguir un control de lliurament. Són gratuïtes per als pacients, als quals se’ls demana serietat en el seu ús i custòdia.
El programa es nodreix de la col·laboració de diferents sectors i agents socials:
- Equips mèdics i d’infermeria d’unitats MII i serveis de l’aparell digestiu dels hospitals col·laboradors que lliuren les targetes als pacients que la necessiten.
- Ajuntaments i entitats públiques, que consciencien i també informen sobre aquest problema, adhereixen els lavabos dels seus equipaments en el programa, i promouen l’adhesió d’associacions i establiments.
- Gremis i associacions de comerciants i hostaleria i entitats disposades a facilitar l’entrada ràpida i gratuïta als seus lavabos als pacients portadors de la targeta, i promoure la difusió del programa entre els seus associats.
- Persones voluntàries que difonen el programa i col·laboren en les tasques administratives i de suport.
Els efectes de la pandèmia
El programa es va iniciar l’any 2013 a instàncies de ACCU Catalunya i la Unitat de Digestiu de l’Hospital Josep Trueta de Girona. Es va realitzar una prova pilot que va resultar un èxit i des de llavors i fins a dia d’avui el programa ha crescut cada any i actualment ACCU Catalunya disposa d’un total de 5.000 establiments amb lavabos (repartits per tot el territori català) adherits a aquesta iniciativa social tan necessària.
Malgrat l’èxit del programa i de la gran demanda que provoca per part de pacients, els efectes de la pandèmia sanitària causada pel COVID19 en 2020, han provocat una situació molt complicada i sense precedents en el programa. La causa ha estat el tancament obligatori de molts establiments amb lavabo adherits al projecte, la qual cosa ha implicat que la gran majoria dels usuaris no hagin pogut accedir a aquests lavabos durant molts mesos, amb totes les conseqüències personals, socials, sanitàries i laborals que ha hagut de sofrir aquest col·lectiu de persones.
És per aquest motiu que ACCU Catalunya s’ha plantejat realitzar enguany un esforç addicional per a fer una reavaluació del projecte una vegada s’hagi suspès l’Estat d’Alarma i es tornin a obrir els establiments en horari normal. Aquest esforç implica realitzar les següents activitats:
- Verificar quants establiments adherits al programa continuen oberts, quants segueixen vinculats, quants han hagut de tancar, quants han canviat de titularitat, quants establiments nous volen participar, etc.
- Realitzar una revisió dels materials i dels hospitals vinculats per a saber com està funcionant el lliurament de targetes entre els usuaris, després d’una temporada d’activitat molt dura als hospitals i per als pacients per la sobrecàrrega de treball del personal sanitari, el confinament de la població i el tancament de locals.
- Elaborar, dissenyar, imprimir i/o enviar materials (posters informatius i targetes) per als hospitals col·laboradors i altres materials (etiquetes adhesives, fullets, etc.) per als establiments amb lavabo adherits al programa.
- Tornar a coordinar i ampliar l’equip de voluntaris del programa per a adaptar el nombre de persones participants al treball addicional que serà necessari fer després de l’Estat d’Alarma: per a repartiment de materials, tasques informatives, contacte i vinculació amb nous establiments i amb antics, etc.
Per a més informació sobre aquest projecte poden posar-se en contacte amb la nostra associació mitjançant l’adreça de correu electrònic info@accucatalunya.cat, la pàgina web institucional www.accucatalunya.cat o el número de telèfon 93 314 20 62.
Aquest projecte compta amb el patrocini institucional de JANSSEN i TAKEDA.